Vi ved, at op mod en tredjedel af al mad, der produceres i verden, smides ud, og at madspild står for 10% af den samlede udledning af drivhusgasser. EU-Kommissionen vil have 30 % mindre madspild inden 2023, men der er lang vej igen, hvis vi skal rykke på dette område – og det siger alle tal (og sund fornuft) jo, at vi skal. Som med tallene for fødevarers CO2-udledning som Martin skrev om for nyligt, kan man få mange forskellige tal om madspild, alt efter hvilket resultat man ønsker at lande på, samt hvilke parametre man måler ud fra. Det er svært som almindelig ikke-fagnørd at tyde, hvilke tal der er ”de rigtige”, og det er heller ikke så vigtigt. For uanset om det er 100 eller 200 kg mad, vi hver især smider ud om året, om det er Kina eller Europa, der smider mest mad ud, eller om det er husholdningerne eller madserviceindustrien der smider mest ud, så er det et faktum, at der smides alt alt alt for meget mad ud. Men samtidig er madspild måske et af de CO2-belastende områder, hvor der faktisk er ret meget, vi hver især kan gøre. Ved at ændre nogle forholdsvis små ting i hverdagen kan vi faktisk relativt nemt mindske udledningen. Der er heller ikke rigtigt noget at miste ved at spilde mindre mad, faktisk vil det give os alle hver især en ekstra sum penge, hvis vi laver nogle småjusteringer i køkkenet (en typisk dansk familie vil kunne spare min. 7000 kr om året). Madspildet foregår især på disse 3 områder:
Generelt smider vi mest disse fødevarer ud: Morgenmadsprodukter, grøntsager, frugt og stivelsesholdige rødder. Der smides ikke så meget kød ud, men fordi der kræves så mange flere ressourcer til at producere kød, har spild af kød alligevel en stor betydning: Madspild fra kød anslås derfor at bidrage til 20 % af det samlede miljøpåvirkning fra madspild.
Så hvad kan man gøre for at ændre sine vaner? Herunder er nogle bud.
Planlæg dine måltider:
Opbevaring:
Forstå datomærkningerne:
Brug hvad du har:
Undgå at servere for meget:
Del ekstra mad med andre
Giv nyt formål til madaffald
Apps: Too good to go + YourLocal + Redmaden: Her har du mulighed for at købe overskudsmad fra lokale butikker og restauranter
For Resten + Plant Jammer: Ved at indtaste de ingredienser du har til rådighed, får du idéer til retter, som du kan lave ud fra princippet ”tøm køleskabet” Hjemmesider: www.stopspildafmad.org + www.madspild.net – her kan du finde information om alt vedrørende madspild
Lokale initiativer: Madoasen: Forening af frivillige og butik, der mandag til fredag indsamler overskudsvarer fra supermarkeder og sælger dem på Helligkorsvej kl 16-16.45 (én indkøbskurv/bærepose for 30 kr)
Stop spild lokalt: Ved højtider og særlige begivenheder deler frivillige ud af overskudsmad fra supermarkeder m.m. Det er desuden muligt at lave opslag, hvis man har overskud af mad fra f.eks. større sammenkomster.