0,00 kr. 0

Kurv

Ingen varer i kurven.

0,00 kr. 0

Kurv

Ingen varer i kurven.

Naturen i Roskilde og den grønne trepart

Skrevet af:
Nils Boesen

Hvordan får vi mere og bedre natur i Roskilde-området og i fjorden?  Hvad kan den grønne trepart gøre for Roskilde-området og hvad kan Roskilde gøre for den grønne trepart?

Det vil fire førende forskere fortælle om i en foredragsserie, som vi arrangerer sammen med Folkeuniversitet i Roskilde.  Det bliver fire tirsdagsaftener i marts: den 4., 11., 18. og 27. Så snart vi har de sidste detaljer på plads omkring lokaler og tidspunkt åbner vi for tilmelding.

EU har besluttet at medlemslandene skal genoprette 30 % af de naturområder, der er i dårlig forfatning, inden 2030, 60 % inden 2040 og 90 % inden 2050. Samtidig indeholder den grønne trepart aftaler om etablering af Danmarks Grønne Arealfond på 40 mia kr. som paraply for en række indsatser:

  • Støtte til rejsning af 250.000 hektar ny skov frem mod 2045
  • Støtte til udtagning af 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde inkl. randarealer frem mod 2030
  • Støtte til øvrig arealomlægning, herunder vådområder og ekstensivering
  • Strategisk jordopkøb, herunder med henblik på bl.a. kvælstofreduktioner og jordfordeling

De fire foredragsholdere vil fortælle om deres forskning om biodiversitet, bymiljøet, vandmiljøet og fremtidens bæredygtige arealanvendelse, og komme med bud på hvor og hvordan den grønne trepart kan komme i spil i Roskilde-området.

4. marts:  Specialkonsulent Anders Højgård Petersen (KU): Mere, bedre og større natur i Danmark

11. marts: Professor Marianne Zandersen (AU): Bynatur. Hvad gør den og hvad betyder den for os

18. marts: Professor Karen Timmermann (DTU): Vandmiljøet i Roskilde Fjord

27. marts Lektor Andreas Aagaard Christensen (RUC): Fremtidens bæredygtige arealanvendelse med udgangspunkt i landskabernes naturgrundlag

Er du nysgerrig på mere om natur og trepart lokalt i Roskilde, så har vi 3 skriv som berører netop det. Senest har Nils skrevet et blogindlæg, der skitserer hvordan vi måske kan forvandle Treparten til handling. Før det, skrev Martin et indlæg om hvad treparten egentligt indebærer og hvor den er kritiseret. Sidst, men måske vigtigst, har vi udråbstegnet bag råbet på handling – et åbent brev skrevet med andre gode lokale kræfter til klima- og miljøudvalget i kommunen omkring fiskedøden i Roskilde Havn.

Sådan kan treparten blive en folkesag, der samler.

Vi venter utålmodigt og håbefuldt på, at den grønne trepart omsættes til en bred, men også ambitiøs politisk aftale. Vi skal videre, og videre nu. For fjordenes skyld, for klimaets skyld, for biodiversitetens skyld – og for vores alle sammens skyld.

Lokal Grøn Trepart i Roskilde?

43 sider fyldte med ambition, og straks udsat for heftig kritik, et nyt trepartsministerium med Jeppe Bruus i spidsen og Lars Løkke Rasmussen, som åbner for at bruge endnu flere milliarder – alt sammen på under 3 måneder og tilmed lige henover sommerferien og agurketiden. Medmindre du arbejder med treparten, har du næppe styr på den – og med god grund.

Liv i fjorden, natur på jorden

I slutning af august ”vendte bunden” ved Roskilde Havn og frigav giftige svovlbrinter,  med øjeblikkelig fiskedød til følge. Vi brugte anledningen til, sammen med Danmarks Naturfredningsforening – Roskilde og Roskilde Oplevelseshavn,  at sende et åbent brev til Klima- og Miljøudvalget i kommunen.

Andre nyheder du kunne være interesseret i

Sådan kan treparten blive en folkesag, der samler.
Læs mere
Nye nærende strømme i Roskildes vandtårn
Læs mere
Hvad nu hvis Danmark var 100% cirkulært? Rapport fra GRASP Vidensfestival 2024
Læs mere
Kontakt

Mail: info@go-roskilde.dk
Telefon: 20 76 00 26
Kongemarken 30, 4000 Roskilde
CVR 43118935

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev