0,00 kr. 0

Kurv

Ingen varer i kurven.

0,00 kr. 0

Kurv

Ingen varer i kurven.

Nye nærende strømme i Roskildes vandtårn

Skrevet af:
Gunilla Stine Rasmussen

Søndag d. 29. september fik mange Roskildensere mulighed for at (gen)opleve den formidable udsigt fra Roskildes vandtårn og drømme om, hvad den unikke bygning kan bruges til på sigt. Det blev en stor succes med mere end 350 deltagere og masser af begejstring.

Dagen var arrangeret af en initiativgruppe, som jeg er med i, og med god opbakning fra Grønt Omstillingsforbund – Roskilde. Vi var selv tilstede i vandtårnet fra solopgang til solnedgang, og henover dagen modtog vi gæster til først rengøring, senere åbent hus og til sidst en ’tænketank’.

Allerede i 2009 blev vandtårnets dobbelt-kamrede vandtank tømt for vand og formål, imens restaurationslokalerne på toppen har stået tomme og samlet støv siden 2017. På denne søndag 7 år senere blev frisk vand båret de 168 trappetrin op, støvet vasket væk og affald båret ned, imens gamle minder blev genoplivet og nye drømme tegnet frem.

Arrangementet var intiativgruppens første indsats til at skabe folkelig interesse for at genbruge vandtårnet til et nyt meningsfuldt indhold. Fordi selvfølgelig skal alt den tomme beton have nyt liv!

I initiativgruppen drømmer vi om at skabe et sted for håbefulde fortællinger om fremtiden, hvilket vi vil gøre gennem et handlekraftigt og inkluderende arbejdsfællesskab.

I den proces bliver det også spændende at undersøge, hvilken grøn omstilling man reelt kan lave fra toppen af et tårn? Og vandtårns-bygningen rummer her nogle umiddelbare muligheder: runde lokaler, der kalder på cirkulær tænkning, et vidt udsyn, der åbner til de store perspektiver og helhedsbetragtninger, og en eksponeret fremtoning, der kan fungere som en opmuntrende påmindelse om, at vi sammen er i gang med transformationen.

Arrangementet ’Vand, støv og drømme’ var støttet af Samlingskraft, der er en pulje under By og Land med finansiering fra Realdania. Næste skridt for initiativgruppen bliver nu at forsøge at skabe endnu større interesse hos fonde og på den måde rejse væsentligt flere penge. I første omgang er ambitionen at få finansieret en 3-årig undersøgende udviklingsproces, der skal afklare, hvordan vandtårnet mere permanent skal transformeres og anvendes.

Hvis du ønsker at følge med i projektet, kan du blive skrevet på en interesseliste ved at sende en mail til initiativgruppen på kontakt@vandtarnet.dk

Billeder fra Roskildes vandtårn

Andre nyheder du kunne være interesseret i

Hvad nu hvis Danmark var 100% cirkulært? Rapport fra GRASP Vidensfestival 2024
Læs mere
Lokal Grøn Trepart i Roskilde?
Læs mere
Liv i fjorden, natur på jorden
Læs mere
Kontakt

Mail: info@go-roskilde.dk
Telefon: 20 76 00 26
Kongemarken 30, 4000 Roskilde
CVR 43118935

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev